Magyar
Deutsch
English
 
 
 
   
 
Üzletvezetés
Hubertus-Hof Szálloda
Vadászat és erdőgazdálkodás
Növénytermesztés
Állattenyésztés
Szolgáltatás
Igazgatás
Nyilatkozat
Nagyberek Vízkormányzás
  Hírek
  - Interjú Oliver Hahnenkamm ügyvezetővel
  - Interjú Kanyar Roland Állattenyésztési ágazatvezetővel
  - Duális képzés
  - A Terra Pannonia angus marhahús a Balaton alapanyaga
  - Vizitúra a Nagyberekben
  - Megéri itt vadászni...
  - Energy Manager a Hubertusban!
  - Hubertus Bt. tevékenysége a társadalmi hatékonyság jegyében...
  - Egy sikeres 5. Nyílt nap - 20 éves lett a Hubertus...
  - AGCO katalógus - képek a Hubertus földeken...
  - Horsch Focus 6 TD - a vetés új generációja...
  - Ismét minőségdíjas a Hubertus-Hof...
  - Munkában a szolgáltatási ágazat...
  - Borjúlátogatás óvodásoknak és kisiskolásoknak a Hubertusnál…
  - Nem történt környezetkárosítás a Balaton-Nagyberekben
  - Segített a Hubertus Bt!
  - 1700 t kukoricát szálítottunk Németországba
  - Sikeres szereplés a Kaposvári Állattenyésztési Napokon
  - SIKERES JANUÁRI VADÁSZAT
  - Cégünk a KÁN-on
  - A Nagyberek, a Hubertus és a 10Ft!
 

Azt már tudjuk milyen ételek és hogyan készülnek angusból, de most lássuk a hátországot. Milyen szakembergárda és háttérmunka áll a Hubertus Agráripari Bt angus marháinak húsminősége mögött. A sáripusztai telepen, Kanyar Roland állattenyésztési ágazatvezetővel beszélgettünk.

 

Mióta zajlik az angus tenyésztés?

A Hubertus Bt, a Balaton Nagybereki Állami Gazdaság jogutódja, ahol már a hetvenes évek óta tradicionálisan húsmarhát tenyésztettek. Kezdetben hereford fajtával dolgoztunk, majd 1997-ben az aberdeen  angus fajtával kezdtük el a fajta átalakító keresztezést. Mára ott tartunk, hogy a kb. 1400 db-os tehénállományunkban 1000 feletti tisztavérű  angus tehenünk van, amelyből körülbelül 350-es a törzsállományunk. Ezek között bikanevelő teheneink is vannak, akik tenyészbika előállításra is alkalmasak.

Mi történik az utódokkal, egy kisborjúval miután megszületik?

A Hubertusnál mesterséges termékenyítést és vadpároztatást is alkalmazunk, majd két ciklusban, februártól és májustól kezdődnek az ellések. A borjú október végéig az anyjával marad, ez idő alatt kizárólag az anyja tejével és fűvel táplálkozik. Októberben bekerülnek ide a telepre, ahol élősúly és ivar szerint csoportosítjuk őket és megkezdődik a hízlalás. 18-22 hónapos korukra érik el az 500-600 kilós vágósúlyt, ekkor a saját húsfeldolgozónkba kerülnek.

Hány állattal dolgoznak a hizlaló telepen?

Ez egy 1200 férőhelyes hizlaló telep, de jelenleg kb. 1500 állatunk van itt. Így most fejlesztenünk kell, egy teljesen új, 500 férőhelyes hizlaló építését kezdtük meg.

Hogy zajlik a hizlalás?

A telepen naponta 30 tonna takarmány fogy. Elsősorban saját magunk által termesztett takarmányt és vásárolt kiegészítőket kapnak.  A jó húsminőséghez nagyon fontos szempont, hogy mikor mit eszik az állat, mert kezdetben csontot és izmot épít. Ilyenkor magas a fehérje igénye. A hizlalás végén pedig nagy energiaigényük van, mert ekkor építik be a faggyút.

Faggyút?

Igen, az angus marhák húsminősége azért olyan jó, mert genetikailag márványozott húst építenek. Vagyis ha megnézünk egy rostélyost vagy egy hátszínt, akkor jól látszik, hogy szépen egyenletesen márványozott, mert a faggyú beépült az izomrostok közé. Ez azért fontos, hogy ne kelljen olajjal locsolni, hanem a saját zsírjában jó minőségű steaket lehessen sütni ebből a húsból. 

Saját állat, saját takarmány, saját húsfeldolgozó. Teljes a lefedettség.

Igen. Szeretnénk minél hatékonyabban és minél magasabb minőségben kiszolgálni a termőföldtől az asztalig a termékpályát, ami ritka ma Magyarországon ebben az ágazatban. A legeltetésre és a tömegtakarmány termelésre tökéletesek a környezeti adottságok a Nagyberek területén. A Hubertusnál amennyit csak lehet, legelőn tartjuk az állatokat, majd itt bent a telepen is igyekszünk minél jobb tömeggyarapodást elérni, prémium húsminőséget biztosítva az asztalra.

<<

 

Cégünkről készült bemutatót letöltheti a linkre kattintva!

 

 

   


A Hubertus Bt és a Nagyberek...
Video

   


Új, nagyteljesítményű szivattyúk a Nagyberekben  

Angus marha a Nagyberekből (prospektus)

 

   


Kiváló minőségű magyar marhahús a Terra Pannóniától