A Nagyberek területén évtizedek óta hagyományosan húshasznú szarvasmarha tenyésztés folyik. A lápterületre jellemző extenzív szántó, és gyepterületeket így tudjuk leghatékonyabban hasznosítani.

1997-ben kezdtük el a fajta átalakító keresztezést az Aberdeen angus fajta vörös színváltozatával. Az akkori kb. 650 db-os tehénállomány mára már több, mint a duplája létszámban, és zöme tisztavérű angus. Törzskönyvezett teheneink között bikanevelő tehenek is vannak, amelyek bika utódaiból saját magunk neveljük a tenyészbikákat.

Az éves selejtezési arány kb. 10%, ezeket saját tenyésztésű növendék üszőinkkel pótoljuk.

Hagyományosan nem értékesítünk borjút, hanem a bikákat és az üszőket is nagy súlyra hizlaljuk. A vágóüsző állomány a bérvágás után az élelmiszer feldolgozási ágazathoz kerül, a hízott bikák zömét élve, exportra értékesítjük.

A tenyésztés terén hosszú távon kívánjuk folyamatosan javítani az állományunk anyai tulajdonságait, és kiemelten figyelünk a húsminőségre. Különösen az intramuszkuláris faggyú arányára, amit a rostélyos keresztmetszet márványozottsága mutat, valamint a tenyészbika jelölteknél ultrahanggal mérjük ágyéktájékon a faggyúvastagságot is.

A tehénállomány egész évben szabadtartásban van. Évjárattól függően 5-7 hónapos a legeltetési szezon a gyepeken. Az őszi, téli legeltetési szezont kukoricatarlók legeltetésével tudjuk kitolni. A téli takarmányozást saját termelésű tömegtakarmányokkal oldjuk meg.

A borjak nevelése és hizlalása a sáripusztai telepünkön történik. Saját termelésű tömegtakarmány bázisunkra alapozva, vásárolt kiegészítőkkel, precíz szoftver és géppark segítségével takarmányozunk.

A tömegtakarmány bázist a növénytermesztési ágazat készíti az állatok számára.

A természeti adottságainkhoz jól alkalmazkodó tevékenységünk nem csak a táj- és természetvédelem szempontjából fontos ágazata a Hubertus Bt-nek, hanem a környék egyik meghatározó munkaadója is egyben. Fontos számunkra, hogy a hazai marhahús fogyasztók asztalára garantáltan kiváló minőségű angus hús kerüljön. Ehhez szorosan együttműködünk az élelmiszer-feldolgozási ágazattal, és a Hubertus-Hof étteremmel. 


Kérdéseik megválaszolásában Kanyar Roland ágazatvezetõ áll rendelkezésükre az alábbi elérhetõségeken:

Kanyar Roland, állattenyésztési ágazatvezetõ
Tel: +36 30 237 7352
Fax: + 36 85 460 001
E-mail: roland.kanyar@hubertus.hu

 

tól